Vijver aanleggen, diverse tips!

Bent u een nieuwe tuin aan het ontwerpen of wilt u een vijver in de huidige tuin zetten. De keuze voor een vijver is altijd interessant. Het is namelijk mogelijk om de vijver in het middelpunt van belangstelling aan te leggen, of juist in een rustig hoekje puur voor de rust. Het zelf aanleggen van een vijver kan vrij intensief zijn. Een aantal tips zijn dan ook vast van harte welkom!

Welke soorten vijvers zijn er?

Vijvers zijn te verkrijgen in allerlei soorten en maten. Zo is er wel een onderscheid tussen de vaste vijvervormen en het aanleggen met behulp van folie. Deze soorten worden gebruikt voor de kleine tot middelgrote vijvers. Voor de grote vijvers wordt er vaak gebruik gemaakt van klei, leem of beton.

Een grote vijver in de tuin

Voorgevormde vijvers zijn simpel om zelf aan te leggen. De prijs ligt vrij hoog, reken op zo een €40,- per vierkante meter. Enkel is deze vorm wel te hergebruiken en is erg stevig samengesteld.

Diverse folie is goedkoper in de aanschaf. Het nadeel is dat het wel wat intensiever is om te leggen. In tegenstelling tot de voorgevormde vijvers bent u met folie zo vrij als een vogel om de vorm te bepalen. Dit kan zorgen voor unieke vormen die u zelf kunt bepalen. Voor het leggen is wel enige kennis voor nodig, natuurlijk is het ook altijd mogelijk om een hoveniersbedrijf in te schakelen.

Voor de extreem grote vijvers komt er meer maatwerk kijken. Een vijver van leem, klei of beton zal dan ook door een gespecialiseerd bedrijf gedaan worden. De kosten hiervoor kunnen besproken worden. Zelf beginnen aan een dergelijk project is af te raden, aangezien er voor de toekomst veel bij komt kijken en dit niet bij de aanleg mis mag gaan.

Kosten van een vijver aanleggen

De kosten die komen kijken bij het aanleggen van een vijver zijn afhankelijk van meerdere aspecten. Allereerst is het de grote en het materiaal soort dat gekozen wordt. Per vierkante meter kost een voorgevormde vijver rond de €40,- en folie is van €3,- tot €10,- per vierkante meter te verkrijgen. Dit geldt dan voor het materiaal. Daarnaast kunnen er eventueel kosten komen kijken bij het uitbesteden van de vijver aanleg. Hierbij is folie een stuk arbeidsintensiever om te leggen, dit zal ook duidelijk terug te zien zijn in de kosten.

Het aanleggen van een vijver

Om een juiste specialist in te schakelen is het verstandig om diverse hoveniers met elkaar te vergelijken. Niet ieder hoveniersbedrijf heeft de kunde om de vijver aan te leggen die u wenst. Vergelijk deze mogelijkheden en vraag ook direct naar de kosten hiervan. Op basis van deze gegevens is het voor u een stuk makkelijker kiezen.

Het onderhoud

Informeer bij de aanleg van de vijver ook direct naar het onderhoud. Door de vijver goed te onderhouden kunt u op lange termijn veel kosten besparen. Door het gebruik van de juiste planten is het soms niet eens nodige om dure installaties aan te schaffen. Gebruik de expertise die de specialistische bedrijven hebben en pas deze correct toe.

Vergelijk gratis

Gratis hoveniers vergelijken voor uw tuin!

Vergelijk gratis hoveniers uit uw regio, hierdoor kunt u tot wel 40% besparen!

Vergelijk gratis
Zelf heb ik geen groene vingers en de tuin had een onderhoudsbeurt nodig. Via hovenier-feitjes.nl zag ik de mogelijkheid om hoveniers geheel gratis te vergelijken. Dit heeft ons enorm geholpen met het vinden van een geschikte hovenier!
Maxim
Binnen een dag hadden wij verschillende aanbiedingen van hoveniers op de mail. Deze op het gemakje bekeken en vervolgens een keuze kunnen maken. Zonder de vergelijking hadden wij nooit zulke goede aanbiedingen gekregen. Geen moment spijt gehad!
Minka
Binnen 1 minuut was het formulier ingevuld en dit heeft mij serieus meer dan 300 euro bespaard op de aanleg van onze tuin. Erg goede service, als we nog keer een andere klus hebben zullen we dit zeker gaan gebruiken
Robert
Over ons

Hovenier-feitjes.nl is een informatieve website. Wij willen zoveel mogelijk vragen beantwoorden op het gebied van klussen in en om de tuin. Met ons initiatief willen we de klussers helpen. Naast de doe-het-zelf klussers helpen we ook wanneer u de klus niet zelf kunt uitvoeren. Hierbij zullen wij er alles aan doen om een geschikte hovenier in uw regio te vinden. Deze kan vervolgens de klus voor u doen tegen een scherp tarief. Vooraf kunt u op onze website informeren over de mogelijkheden en kosten. Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen!

Vestigingen

Onze vestigingen zitten verspreid door het hele land:

Kosten hovenier

Belangrijk zijn de kosten voor het aanleg of onderhoud van uw tuin. De prijzen van hoveniers staan hier centraal

  • Wat kost een hovenier
  • Kosten tuinaanleg
  • Kosten tuinonderhoud
  • Kosten tuinontwerp