Bestratingsverbanden zijn de verschillende manieren waarop een bestrating gelegd wordt. Dit verband moet ervoor zorgen dat de stenen goed op hun plek blijven en goed op elkaar aansluiten. Stenen die in het juiste verband zijn gelegd, verzakken of verschuiven veel minder snel. Bovendien hebben de diverse bestratingsverbanden een mooi effect op uw tuin of oprit.

Verschillende soorten verbanden

Er zijn verschillende soorten legverbanden. Welk legverband het meest geschikt is voor de klus hangt af van de steensoort en welk nut de bestrating moet dienen. Sommige bestratingsverbanden zijn extra bestand tegen zware belasting en zijn daarom uitstekend geschikt voor bijvoorbeeld een oprit bestraten.

De meest gebruikte bestratingsverbanden zijn;

  • Wildverband
  • Visgraatverband
  • Elleboogverband
  • Keperverband
  • Blokverband
  • Halfsteensverband
  • Lineair verband

Deze bestratingsverbanden worden voornamelijk gebruikt met kleine stenen. Dit zijn bijvoorbeeld klinkers, tegels of waaltjes. De bestratingsmaterialen zijn vierkant of rechthoekig van vorm. De verschillende technieken variëren in moeilijkheidsgraad. Halfsteensverband en blokverband is gemakkelijker te leggen dan een patroon in wildverband of visgraatverband. Een stratenmaker zal daarom voor een moeilijker te leggen patroon een hoger tarief rekenen dan voor eenvoudig te leggen bestratingsverbanden.

Een mooi verband in de tuin

Voor iedere klus de juiste bestrating

Sommige bestratingsverbanden kunnen met meerdere steensoorten gelegd worden, maar dat geldt niet voor alle soorten verbanden. Daarbij komt dat iedere klus weer een andere manier van bestrating vereist. De bestrating van uw oprit kan het beste gedaan worden in keperverband of in elleboogverband. Hiervoor gebruikt u stevige tegels met een dikte van 8 centimeter. De zware stenen in combinatie met het type verband zorgt ervoor dat de druk van een zware auto goed wordt verdeeld en dat de stenen niet kunnen verzakken.

Voor het bestraten van een terras kiest men doorgaans voor een halfsteensverband of een bloksteenverband. Deze manier van bestraten is redelijk eenvoudig en gaat teveel snijverlies tegen. Met trommelstenen geeft u uw terras een klassiek uitstraling. Met strakke betontegels krijgt uw terras een moderne look.Een tuin bestraten kan het beste met een visgraatverband of met een halfsteensverband. Met de juiste stenen en het juiste bestratingsverband kunt u uw tuin optisch breder of langer maken. Als u de stenen in de looprichting laat meeleggen dan geeft dit direct een ruimtelijk effect.

Offerte bestrating aanvragen

Een stratenmaker kan u helpen met het kiezen van de juiste materialen en de geschikte bestratingsverbanden. Om een offerte voor bestrating aan te vragen hoeft u slechts contact op te nemen met één of meerdere stratenmakers bij u in de buurt. U kunt daarmee de verschillende hoveniersbedrijven met elkaar vergelijken en kiezen voor de meest voordelige optie. Door een deskundige stratenmaker in de arm te nemen weet u zeker dat de klus snel en kwalitatief goed gelegd wordt. Een stratenmaker heeft namelijk niet alleen veel verstand van stenen en verbanden, maar ook van de ondergrond en het gereed maken van de bodem alvorens het bestraten.

Bestratingsverbanden aanleggen is een nauwkeurige klus. U kunt uzelf een hoop tijd en moeite besparen door deze werkzaamheden uit te besteden aan een stratenmaker met veel ervaring. Deze stratenmaker houdt rekening met uw wensen en maakt samen met u een plan op maat. Uw oprit of tuin zal er spoedig weer mooi bijliggen.