Wat is een zwemvijver?

Een zwemvijver is dè combinatie om optimaal van de ruimte in de tuin te genieten. Een natuurlijk ogende vijver die tevens te gebruiken is om in te zwemmen. In de zomer ideaal om lekker af te koelen en te genieten van een natuurlijke zwembad. Maar ook wanneer het te koud is om te zwemmen zult u genieten van de vijver. Qua uitstraling hoeft deze namelijk niet ten onder te doen vergeleken met een standaard vijver. Wel zullen er een aantal extra maatregelen getroffen moeten worden.

Door een filtersysteem word er natuurlijk geen gebruik gemaakt van chloor. Dit maakt het ook mogelijk dat er net als in normale vijvers, gewoon vissen kunnen zwemmen. Gaat u zelf zwemmen, dan komt u dus terecht tussen alle andere beesten die gebruik maken van de vijver.

Een zwemvijver aanleggen

Bij het aanleggen van een zwemvijver dient er rekening gehouden te worden met de ligging van de vijver en het inrichten van beplantingen. De gewenste afmeting van een zwemvijver heeft een minimale lengte van 7 meter, dit zorgt ervoor dat er genoeg ruimte is om te zwemmen en dat de vissen ook genoeg ruimte hebben.

Ook in een zwemvijver kunnen vissen zitten

In een normale vijver zijn er vaak verschillende waterplanten te vinden, een zwemvijver kan niet te vol zitten met planten en hier zal dus meer over nagedacht moeten worden. Maar dat het water goed gefilterd moet worden is een feit, daarom is een goed filtering systeem essentieel.

Bij de aanleg is er keuze uit verschillende materialen zoals vijverfolie en kunststof vijverbakken. Belangrijk is dat ze niet beschadigd worden, hierdoor moet er gekozen worden voor een juiste diepte. Een minimale diepte van 1.50 meter raden wij dan ook aan.

Zelf aanleggen of uitbesteden?

Er komt veel inzicht en ervaring kijken bij de aanleg. Om het zelf te doen vinden we het zelf een erg groot risico. Een fout is namelijk makkelijk gemaakt en om deze te herstellen is vaak erg tijdrovend. Daarnaast moet de vijver ook de juiste indeling krijgen en hier is zeker ervaring voor nodig.

Niet elke hovenier is dan ook bekwaam om dit uit te voeren. Als u zoekt naar een hoveniersbedrijf dan is het belangrijk om te vragen naar de referenties op dit gebied. Vraag een gratis vergelijking aan en vraag expliciet naar deze ervaring! Vervolgens kunt u een goede vergelijking maken door inzicht te krijgen in de kosten van de aanleg van een zwemvijver.