Inspiratie nodig om een tuinideeën verder uit te werken. Het eindresultaat zal een tuinontwerp zijn die voldoet aan de wensen. Zowel praktische als uiterlijke wensen zullen in het ontwerp verwerkt moeten worden. Door naar diverse tuinideeën te kijken zal er een beeld ontstaan van een ideale tuin. Belangrijk is om vooral de ogen goed open te houden, ook bij het rondrijden in een stad of woonwijk. Inspiratie komt vooral uit de praktijk en niet van papier. Vervolgens moet er gekeken worden naar de mogelijkheden in de eigen tuin. Dit zal verder worden uitgewerkt in het tuin ontwerp.

Een kleine tuin

Belangrijk bij een kleine tuin is het optimaal benutten van de ruimte. Wat de definitie van een kleine tuin is staat niet vast, hoeveel m2 dit maximaal mag zijn is niet van toepassing. Schat zelf in binnen welke categorie de tuin valt, ruimte over of staan de verschillende elementen toch vrij dicht op elkaar.

Een tuinidee voor de kleine tuin is om enkel te bestraten wat er nodig is. Naast de bestrating is het mogelijk om zoveel mogelijk groen te houden. Belangrijk is dan wel om de juiste planten of bomen te kiezen, vooral opletten hoeveel ze in de breedte groeien. Voor specifieke planten kunt u altijd advies navragen aan een hovenier.

Er zijn ook diverse manieren om de tuin grotere te laten lijken. Natuurlijk is de indeling geheel afhankelijk van hetgeen wat er in de tuin gewenst is. Is er een terras nodig, moet de tuin onderhoudsvriendelijk zijn?

Inspiratie voor een grote tuin

Voor een grote tuin zijn er veel mogelijkheden. Aan ruimte is geen gebrek en de wensen zullen afhangen van het onderhoud en de praktische voorkeur. Er zijn verschillende ideeën voor grote tuinen, maar de belangrijkste vraag is om vooraf een keuze te maken wat u in de tuin wilt terug zien. Elke grote tuin is namelijk uniek en centraal staat hetgeen wat in het ontwerp verwerkt moet worden. Vervolgens kan er met behulp van een tuinarchitect gekeken worden naar een logische indeling.

Bent u graag in de tuin bezig dan is een grote tuin een genot. Maar niet iedereen heeft hier tijd voor of wilt hier tijd in stoppen. Dan is het belangrijk dat u niet wekelijks in de tuin hoeft te klussen voor het onderhoud. Hier kan tijdens het ontwerp allemaal rekening met gehouden worden.

Ideen voor een grote tuin

Ideeën voor de voortuin

De meeste aandacht gaat vaak naar de achtertuin. Een voortuin krijgt dan vaak te weinig aandacht, terwijl dit een mooie plek is om uit te pakken. Waar je in de achter tuin vaak kan zitten met enige privacy, is dit in een voortuin lastiger. Zeker niet onmogelijk, maar dit zal ligt aan de locatie. Een voortuin is hierdoor wel meer gericht op planten/struiken en bomen. Daarnaast is een oprit soms ook een onderdeel van de voortuin, deze kan een belangrijke factor zijn tijdens het tuinontwerp.

Een voortuin ontwerpen is grotendeels minder praktisch ingesteld. De vraag is vaak hoe de tuin mooi gevuld kan worden met beplanting. Kijk eens bij u in de wijk rond. Vaak hebben deze tuinen dezelfde afmetingen, prima materiaal om inspiratie op te doen!