Natuursteen ontstaat in de natuur en is vaak wel honderden jaren oud. Voor tuintegels zijn er diverse stijlen die gekozen kunnen worden in natuursteen. Deze natuurlijke uitstraling is mogelijk om toe te voegen in allerlei soorten tuinen. Van een moderne tuin tot aan een grote landelijke tuin. Voor elke tuin is er wel een mooie natuursteen die hierin past.

Welke soorten zijn er allemaal?

Het is onmogelijk om alle soorten te bespreken. De lijst is dan zo goed als eindeloos. Daardoor hebben wij de top meest voorkomende natuurstenen in Nederland samengesteld. Deze helpen met een grove selectie voor de juiste soort. Zoekt u een specifiek soort natuursteen, informeer dan bij een stratenmaker in de regio.

  • Graniet
  • Hardsteen
  • Kwartsiet
  • Leisteen
  • Marmer
  • Travertin

Natuursteen nodig voor een terras

Graniet

Graniet is een hard soort van natuursteen. Een kenmerk is ook zeker dat het vorstbestendig is. Veelal is de kleur van graniet grijs of donkerblauw, ook is het mogelijk om een rode of gele kleur van graniet te bestellen. Er zijn vele toepassingen mogelijk met Graniet.

Hardsteen

Vooral een steensoort die gebruikt word voor sierbestrating. Voornamelijk bestaande uit zwart en grijstinten. Een nadeel van hardsteen is een vlek gevoelige eigenschap. Hierdoor is het onderhoud des te belangrijker.

Kwartsiet

Bevat delen kwarts, maar is voornamelijk doormiddel van het samendrukken van zand ontstaan. Hierdoor is er ook veel zandkleur terug te vinden in kwartsiet. Net als hardsteen is het wel erg vlekgevoelig.

Leisteen

Leisteen kan op verschillende plekken worden gebruikt. Zo is het mogelijk het terug te vinden in de dakbedekking, een tafelblad of in de bestrating. Een kenmerk van leisteen is dat deze een subtiele glans afgeven. Ook is het een relatief goedkope natuursteen om in de tuin te gebruiken.

Marmer

Bij het grote publiek is marmer wel bekend. Vooral de mooie tekeningen zal aan gedacht worden. Elk stuk marmer is uniek en daarom is dit een bijzondere natuursteen die u kunt gebruiken in uw tuin. Naast tuintegels kan dit ook gebruikt worden in bijvoorbeeld een mooie tuintafel.

Travertin

Travertin is een kalksteen. Dit maakt het gevoelig voor schoonmaakmiddelen en kan hierdoor slijten. De meest voorkomende kleurtinten zijn Bruin, wit, geel en grijs. De natuurstenen van travertin zijn in diverse maten te verkrijgen, hierdoor is het makkelijk om een sfeer te creëren in de tuin!

Wat is de prijs voor natuursteen?

Natuursteen is een vrij duurzaam product en dit maakt dat het een vrij forse investering is. Het leggen van natuursteen is dan ook niet zomaar iets wat tussendoor gedaan word. Exacte prijzen kunnen niet gegeven worden voor elke soort. Maar reken al snel op een 100 euro per m2 voor het materiaal.

Dit zal geheel afhankelijk zijn van de keuze die gemaakt word. De materiaalkosten zullen aan de vrij hoge kant zijn. Daarnaast zijn er nog kosten voor het inhuren van een hovenier. Zelf het risico lopen met duur materiaal is natuurlijk mogelijk. Dit is geheel aan u om te beslissen. Het inschakelen van een hovenier is een verstandige optie om zo het natuursteen op de juiste manier te laten leggen. Vergelijk hoveniers en vraag naar de mogelijkheden van het leggen van natuursteen en overige tuintegels.