Een tuin kan een verlenging zijn van uw huiskamer. Sommige mensen hebben zelfs prachtige buitenmeubelen staan, zodat ze nog beter van het buitenleven kunnen genieten. Tuinen zijn er in alle soorten en maten. Waar de één slechts gebruik kan maken van enkele vierkante meters, beschikken anderen over een riante achtertuin. Deze kan deels of volledig bestraat zijn of juist vol staan met de mooiste bloemen en planten. Sommige buitenkamers worden opgesierd door vijvers en fonteinen, vogelhuisjes of beelden.

Tuinen om in te ontspannen

Waar menigeen het over eens is; in de tuin kunt u heerlijk ontspannen. Op een zonnebed of op een handdoek in het gras wat zonnestralen opvangen of lekker buiten zitten om te genieten van de frisse buitenlucht. Mensen die een tuin voornamelijk gebruiken als een plaats om te ontspannen, kiezen meestal voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Deze tuinen zijn (grotendeels) betegeld door een stratenmaker of hebben een (kunst-) grasmat liggen. Naar dit soort tuinen hoeft de eigenaar nauwelijks om te kijken.

Tuinen kunnen zelfs voorzien worden van een buitensauna, een jacuzzi of een zwembad. Hiermee creëert u een spa in uw eigen achtertuin. Maar ook zonder deze luxe attributen kunt u van uw tuin een plek maken om heerlijk in weg te dromen. Door bijvoorbeeld het plaatsen van een mooie tuinmeubel set of door een hangmat op te hangen op uw favoriete plekje heeft u direct een plek om even bij te komen na een drukke dag.

Een overkapping kan een idee zijn voor de tuin

De moestuin

De moestuin is weer helemaal terug van weggeweest. U heeft hiervoor niet eens zo’n grote achtertuin nodig. Een moestuin kan eigenlijk in iedere formaat tuin aangelegd worden. Zelfs in aparte potten of op een vierkante meter grond kunt u al planten voor wisselteelt of combinatieteelt laten groeien. U kunt er uw eigen groente en fruit kweken, zoals radijsjes, tomaten, rabarber en aardbeien. Deze soorten tuinen kunnen u het hele jaar door voorzien van diverse gezonde lekkernijen.

Naast een moestuintje kunt u ook een eigen kruidentuin beginnen. Kruiden kweken is helemaal niet zo moeilijk. Naast het voordeel dat u altijd voldoende verse kruiden voorhanden hebt waarmee u de heerlijkste gerechten smaak kunt geven, zal uw tuin ook heerlijk ruiken. Kruidenplanten zoals salie, tijm, bieslook en oregano zijn vaste planten die goed groeien in zonnige tuinen.

Tip! Wanneer je een moestuin hebt wil je natuurlijk dat deze het goed doet. In het voorjaar en in de zomer kan de moestuin wel eens wat droog komen te staan en dan is het noodzaak deze te bevochtigen. Dit doe je het beste met regenwater. De temperatuur van regenwater is niet alleen aangenamer voor de planten, het bevat ook nog eens minder kalk dan leidingwater. Regenwater vang je eenvoudig op met behulp van een regenton. Vind je een regenton in de tuin niet mooi? Tegenwoordig zijn er ook hele mooie regentonnen verkrijgbaar die ook dienstdoen als plantenbak.

Tuinen voor de groene vingers

Vindt u het heerlijk om bezig te zijn met bomen snoeien, bloemen planten en andere plant- en boomverzorging? Dan heeft u vast het liefst een tuin vol met bloemen en planten die veel aandacht vragen. U heeft liever meer groen dan tegels in de tuin. Een heleboel dieren maken dankbaar gebruik van zulke weelderige tuinen. U zult dan regelmatig bezoek krijgen van egels, bijen, vlinders en vogels.
Het verzorgen van bomen en planten is een intensieve, maar zeker ook dankbare klus. Veel mensen vinden tuinieren ontspannend en gaan daarom graag in hun vrije uurtjes even in de tuin werken. Het is natuurlijk ook een genot om te ontdekken dat de bloemen en planten er, door uw toedoen, iedere jaar weer prachtig bijstaan.

Heeft u geen groene vingers dan is het altijd mogelijk om een hovenier uit de regio in te schakelen. Deze kan eventueel de tuin aanleggen of het onderhoud hier voor zijn rekening nemen. Hierbij kunt u zelf bepalen in welke mate u hulp nodig heeft of om het volledig uit te besteden.