Een tuinrenovatie wordt gekozen wanneer de basis van de tuin op orde is, enkel het onderhoud is er bij ingeschoten. Hierdoor kunt u niet meer met plezier in uw tuin zitten en zeker wanneer de zomer eraan komt, is een tuin erg ontspannen. Om dan te kunnen genieten van de tuin is een tuinrenovatie zeker niet te missen. We kijken wat er allemaal onder een renovatie valt en of het inhuren van een hovenier verstandig is voor sommige werkzaamheden.

Verschil tussen tuinrenovatie en tuinaanleg

Het verschil tussen een tuinrenovatie en het aanleggen van de tuin is de basis. Bij een tuinaanleg is de basis nog niet aanwezig en deze zal moeten worden ‘ontworpen’. Denk hierbij aan een nieuwbouw huis of een tuin die compleet op de schop gaat.

Bij een tuinrenovatie zal het ontwerp van de tuin hetzelfde blijven. Enkele werkzaamheden die hieronder vallen zijn:

  • Het bij snoeien van bomen en/of struiken
  • Planten vervangen of in zijn geheel verwijderen
  • Schutting en/of bestrating schoonmaken
  • Beschadigde schutting en/of bestrating herstellen
  • Het verwijderen van onkruid

Welke werkzaamheden er nodig zijn bij uw eigen tuin is zelf in te schatten. Kijk eens naar de tuin en bedenk wat er vroeger beter uit zag of wat vervangen kan worden.

De tuin een grote beurt geven

Groot onderhoud

Het uitbesteden van dit onderhoud kan bij een hovenier. Een hovenier is dergelijke klussen van verschillende groottes gewend. Het grote onderhoud geeft een duidelijk resultaat. Waarbij iemand eerst de tuin zou vermijden, is het na een tuinrenovatie mogelijk dat deze juist de tuin op zoekt.

Groot onderhoud is vaak het resultaat van het een geruime tijd laten liggen van de kleine klusjes. Zijn deze kleine klusjes, dan is het slim om dit in 1 keer door een hoveniersbedrijf op te laten pakken. De tuin zal professioneel in een perfect staat achter gelaten worden.

Kosten van tuinrenovatie

De kosten die bij een tuinrenovatie komen kijken, zijn afhankelijk van de wensen. Elke tuin is uniek en zal verschillende onderhoud werkzaamheden bevatten. Om kosten te besparen zou u zelf ook kunnen helpen in de tuin.

Specifieke kosten zijn hierdoor lastig te noemen. Voor het opnieuw aanleggen van gras kan je voor 10 euro per m2 al klaar zijn. Sierbestrating is dan weer wat duurder.. Natuurlijk zijn er ook diverse bomen van allerlei hoogtes, deze zullen de kosten gaan bepalen.

Om de kosten in kaart te brengen is het aan te raden om hoveniers uit de regio gratis te vergelijken. Deze vergelijking is in korte tijd aangevraagd. Door uw wensen duidelijk aan te geven kan er op basis van de situatie de kosten worden aangegeven. Met behulp van een gratis vergelijking kunt u tot wel 40% besparen op de kosten van een tuinrenovatie.