Een onderhoudsvrije tuin geeft aan dat de tuin zo min mogelijk onderhoud vergt. De uitstraling van de tuin hoeft hierdoor niet minder te zijn. Heeft u weinig tijd om te tuinieren of heeft u simpelweg geen groene vingers? Een onderhoudsvrije tuin is dan de ideale oplossing voor een geschikte tuin waar u toch van kunt genieten.

Laten ontwerpen van de tuin

Bij het ontwerpen van een tuin die geen onderhoud vereist, zullen er op bepaalde aspecten gelet worden. Handige tips die gebruikt kunnen worden in de gewenste tuin:

  • Sierbestrating – Dit is erg makkelijk om te leggen en heeft weinig onderhoud nodig, mits je natuurlijk de tegels voegt. Anders komt er van alles tussen de tegels door!
  • Kies de juiste tuintegels – Niet alle tuintegels zijn bestand tegen algengroei.
  • Grind gebruiken – Gebruik grindmatten om onkruid te voorkomen
  • Kies geschikte planten – Groen is mogelijk, maar kies wel de juiste planten om het onderhoud te minimaliseren

Om een geschikt tuin te laten ontwerpen is het inschakelen van een tuinarchitect mogelijk. Bij het ontwerpen van de tuin zal rekening gehouden worden met de wensen, zo ook als deze onderhoudsvrij moet zijn.

Veel bestrating is goed voor ondehroudsvrij

Onderhoudsvrije tuin laten aanleggen

Eenmaal het juiste ontwerp in je handen en klaar voor om de tuin in praktijk te brengen? Alleen u heeft waarschijnlijk niet de tijd hiervoor of niet de kunde. Dat is uiteraard geen probleem. Een hovenier helpt graag met de tuinaanleg en zal het tuinontwerp kunnen opvolgen. Ook zonder een specifiek tuinontwerp kunt u terecht bij een tuinman. Op basis van ervaring kan hij adviezen geven en in overleg kan er een onderhoudsvrije tuin tot stand komen.

Het laten aanleggen is dan het werk voor de hovenier. Eventueel klein onderhoud kan altijd nog gedaan worden door dezelfde hovenier, maar als het goed is zal dit heel minimaal zijn. Zelf hoeft u in ieder geval geen onderhoud te plegen en u kunt puur genieten van de tuin.

Besparingen

Er zijn verschillende besparingen die komen kijken bij en dergelijke tuin. Zeker interessant om te weten dat het niet alleen tijd bespaard, deze tijd kunt u nu van de tuin genieten door hier heerlijk in te ontspannen.

Het bespaart u in de loop der jaren ook nog eens veel onderhoud uit. Wanneer het onderhoud aan een tuin normaal gesproken jaarlijks plaatsvindt, kunt u enkele honderden euro’s per jaar besparen. Ook zijn er weinig tot geen planten die vervangen moeten worden. Deze planten zijn vaak niet gratis en dit is op lange termijn ook een mooie besparing.

De kosten die komen kijken zijn mogelijk alleen het ontwerpen en de aanleg. Deze kosten eenmaal gemaakt, dan is duidelijk dat u voor de komende jaren heerlijk kan genieten van een onderhoudsvrije tuin waar toch nog groene tinten in mogelijk zijn!