De kosten die komen kijken bij tuinaanleg, zal bepaald worden door de wensen. Welke wensen heeft u voor de aanleg van de tuin? Er zijn allerlei soorten tuinen die aangelegd kunnen worden door een hoveniersbedrijf. Een hovenier is er voor ieder budget en hier kan met het ontwerp van de tuin rekening met worden gehouden. Belangrijk is om vooraf goed af te bakenen wat de totale kosten zijn voor welke werkzaamheden. Door hier afspraken over te maken weten beide partijen waar aan begonnen word.

Wat voor prijs kunt u verwachten?

Om te beginnen is het belangrijk om de huidige staat van de tuin te weten. Het klaar maken van een tuin, voordat er een gehele nieuwe tuin aangelegd kan worden is vrij kostbaar. Daarom maken we allereerst een verdeling tussen:

  • Bestaande bouw
  • Nieuwbouw woning

Hieronder worden beide opties doorgenomen. Het is ook de vraag of er gewerkt gaat worden met een tuinontwerp. Dit zal namelijk ook extra kosten met zich mee brengen. Daarom word dit ook eventueel meegenomen bij de kosten die tijdens de voorbereiding worden gemaakt.

De prijs de wordt gehanteerd bij de aanleg van een nieuwe tuin kan variëren tussen de €40,- tot €150,- per vierkante meter. Het ontwerp kan hier veel duidelijk in maken. Hier is ook een duidelijke verdeling te zien tussen bestrating en planten of eventuele bomen. Begrijpelijk dat de kosten per m2 bij het planten van een boom hoger liggen dan bij de aanleg van een bestrating of van gras.

De kosten van een tuinaanleg

Bestaande bouw, eerst tuin laten leeghalen

Hoe wordt de tuin opgeleverd? Dit zal mede bepalen hoe snel de hovenier aan de slag kan met de aanleg. Moet een tuin eerst nog leeg gehaald worden, reken dan op een uurtarief van circa €40,- exclusief de materiaalkosten. Enkel het grondwerk is vaak 1 van de duurdere werkzaamheden. Hiervoor moet er namelijk ook gebruik worden gemaakt van een kraan. De materiaalkosten kunnen daarom flink oplopen.

Nieuwbouw tuin aanleggen

Het voordeel aan tuinaanleg bij een nieuwbouw woning is dat deze vrijwel altijd kaal wordt opgeleverd. De hovenier kan direct aan de slag en de tuinaanleg kan geheel naar wens worden uitgevoerd. De kosten van tuinaanleg bij nieuwbouw ligt dan vaak ook lager dan bij bestaande bouw. Het is dan vaak ook inspirerend om alvast een ronde door de eventueel nieuwe wijk te lopen om inspiratie op te doen. Soms zijn er al hoveniersbedrijven actief en dan kunt u altijd informeren uiteraard.

Er moet simpelweg een tuin worden aangelegd op het moment dat de tuin kaal word opgeleverd. Hierbij zijn er alsnog de keuzes om het zelf te doen of het inhuren van een hovenier. Maar waarschijnlijk moet er met een nieuwe woning nog genoeg andere taken gebeuren. Daarom is het begrijpelijk dat tegen een redelijk scherp tarief een bedrijf hiervoor word ingehuurd. Er zitten tenslotte maar 24 uur in een dag en dat is bij een nieuwbouw woning vaak toch te kort!

Tuinontwerp laten maken

Heeft u een ontwerp in gedachte maar wilt u deze eerst op papier laten zetten? Dit kan door een professional gedaan worden. Dit kan vanaf €2 euro per m2, mits u een behoorlijk tuin heeft. Voor tuinen van kleiner dan 200m2 zal er meer gekeken worden naar een vaste prijs. Een ontwerp helpt een hovenier zeker om de tuin aan te leggen die u wenst.

Prijs van diverse onderdelen

Om de prijs samen te stellen, zal er worden gekeken naar de wensen. Wat zal er allemaal terug komen in de tuin, dit nog even los van hoe groot de tuin is. Een schets van de tuin maken kan helpen bij het maken van keuzes. Bekijk onderstaande lijst en kijk wat er terug zal komen in de toekomstige tuin.

Bestrating

Een breed begrip, maar een tuin kan gedeeltelijk of in zijn geheel bestaan uit bestrating. Er zijn vele mogelijkheden van soorten stenen/tegels te verkrijgen, die allemaal een eigen prijs hebben. Per vierkante meter zal de goedkoopste optie de bekende klinkers zijn, die starten vanaf €10,- a €15,-. Alleen voor een iets luxere tuin zijn er duurdere varianten zoals sierbestarting of natuursteen. Deze kosten kunnen oplopen tot €50,- per vierkante meter.

Gras

Geheel naar smaak kan er gras worden aangelegd in de tuin. In allerlei vormen is gras te zaaien, het kan daarom een mooie opvulling zijn. Daarnaast is het een mooi stuk groen op het moment dat dit goed word onderhouden. Bij het aanleggen van gras zijn er eigenlijk 3 mogelijkheden:

  1. Graszoden leggen, direct een grasveld in de tuin
  2. Gras laten zaaien, even wat op het resultaat
  3. Kunstgras aanleggen, geheel onderhoudsvrij het hele jaar genieten van het echt lijkende gras.

Qua prijs is het laten zaaien de goedkoopste oplossing en kan dit al vanaf zo een 6 euro per m2. Graszoden laten leggen is iets duurder, aangezien deze grasmatten per rol worden gelegd. De prijs hiervoor zal rond de 9 euro per m2 liggen. De duurste optie is uiteraard het leggen van kunstgras, het materiaal is een stuk duurder en daarnaast vergt het ook veel aandacht bij het leggen. De kosten van kunstgras starten vanaf 40 euro per m2, hierbij is alles inclusief.

Beplanting

Hierin is de keuze onbeperkt en is er qua beplanting heel veel variatie. Bij het plaatsen van struiken of planten is dit mogelijk vanaf zo een €15,- per m2, voor een kleurig perkje. Naast planten kan er ook worden gekozen om een aantal bomen te laten plaatsen. Dit heeft een hoger prijskaartje, ook omdat het meer tijd zal gaan kosten. De prijzen zullen per boom verschillen, alleen met de juiste boomverzorging heeft u hier wel eeuwig plezier van uiteraard.

Bij een ontwerp kan er over de soorten planten worden nagedacht, het moet namelijk wel allemaal bij elkaar passen.

Vijver aanleggen

De prijs van een vijver aanleggen kunnen uiteenlopen vanaf €150,- voor het plaatsen van een eenvoudige vijver, tot meer dan €2.000 voor een professionele koi vijver en €20.000,- voor een mega zwemvijver! Houdt er daarnaast ook rekening bij dat de meeste vijvers wel passend onderhoud vergen. Echter bij een natuurvijver is het onderhoud echt minimaal, dat zou daarom een oplossing kunnen zijn. Tevens liggen de prijzen voor een natuurvijver ook vrij laag. Er zijn dus grofweg 3 soorten vijvers, kijk hieronder naar de prijsindicatie van deze soorten:

  • Natuurvijver: vanaf €150,- voor paar m2
  • Koi vijver: €450,- per kuub
  • Zwemvijver: €500,- per m2

Schutting of heg

Om de grenzen van de tuin af te schermen, zal er afrastering moeten komen. Er kan worden gekozen voor een schutting/hekwerk of het plaatsen van heg. Een schutting plaatsen hoveniers vanaf grofweg zo een €50 euro per meter, dit is wel voor de goedkoopste variant van een houten schutting. Zo kan er meer worden uitgegeven voor andere materialen, een sierhekwerk of voor andere specifieke wensen.

De kosten van een heg liggen iets lager, deze starten vanaf zo een €40,- per meter. Hierbij rekenen we met Laurier die circa 180 cm is. Er kan ook worden gekozen voor een kleine heg, die heeft dan wel meer tijd nodig om de tuin af te dekken. Dan kunnen de kosten liggen op €10,- per meter liggen. Dit raden we alleen aan op het moment dat er geen direct buren zijn.

Belangrijk om te weten is dat een heg of haag jaarlijks wel wat meer onderhoud vergt. Op het moment dat dit niet zelf wordt gedaan, zullen hier ook extra kosten voor worden begroot.

Offertes aanvragen tuinaanleg

Op het internet zoeken naar een geschikte hovenier voor de tuinaanleg. Vraag geheel gratis en vrijblijvend offertes op bij diverse hoveniersbedrijven uit de regio. Deze zullen een specifieke kostenplaatje opstellen voor de tuinaanleg. Leg deze verschillende aanbiedingen naast elkaar om te bepalen welke hovenier het meest geschikt is.

Ook is het direct mogelijk om advies te vragen met betrekking tot de tuinaanleg. Het gratis vergelijken is dé manier om te besparen op de kosten van tuinaanleg!